Тук ще ви покажем пет съвета за по-ефективно ползване на вашия климатик!

 

 1. 1.Настроите вашия термостат.
  Използвайки термостата на климатика или на централната климатична система, ако имате такава. Когато не сте в къщи, използвайте го за да нагласете и оставете си климатика включен на постоянен темп.  Така климатикът няма да работи на пълни обороти, което ще ви спести пари и време, както и енергия. Ако го включите, когато се приберете той ще се нуждае от време и повече ток за да достига до желаната температура.
   
 2. 2.Почиствайте филтъра си.
  Независимо дали ползвате стайния си климатик или централно отопление, ако филтъра е замърсен той ще намали ефективността на вашия климатик. Освен това ще използва повече енергия за същата работа, която би свършил с чист филтър. Проверявайте филтъра си месечно и го сменяте на всеки 3 месеца. Така ще спестите електроенергия, ще пазите околната среда, ще имате по-чист въздух и сметката ви за ток ще е по-ниска.
   
 3. 3.Правете годишна профилактика.
  Веднъж в годината е задължително да правите профилактика. Така ще си осигурите пълната работоспособност и ефективност на която климатикът ви е способен. Ако има проблем, профилактиката ще ви помогне да го откриете и ще спестите пари преди идването на лятната жега или зимния студ.
   
 4. 4.Използвайте собствен климатик.
  Персоналните климатици използват значително по-малко енергия от централното отопление. Като резултат сметките ви ще бъдат и значително по-ниски. Изберете най-добрия за вас вариант.

 5. 5.Купете екологично съобразни и енергоспестяващи климатици.
  Много от новите климатици са по-енергийно ефективни и енергията, използвана от тях е с 10% до 25% по-малко отколкото на стандартните по-стари модели.  Някои от тях са и на по-добри цени. Освен че ще спестите пари ще запазите и околната среда.