Полезно

 

Контрол над вашият климатик или група климатици през интернет ви осигурява 

 • IP Дистанционното управление работи с всички модели климатици на FUJI ELECTRIC, FIJITSU GENERAL, PANASONIC - СТЕНЕН, КАСЕТЪЧЕН, КАНАЛЕН, инвертор или конвенционален.
 • Изключително компактни размери (ВхШхД):3х6х7cm. Това позволи дистанционното да се скрие във вътрешното тяло на климатика
 • Не е необходимо външно захранване.
 • Едно IP Дистанционно управление осигурява контрол, както на един така и на група климатици.
IP Дистанционното управление модел IRC-01FD

Достъп до основните функции на климатика, всички възможности на стандартното жично или безжично дистанционно управление са интегрирани в IP Дистанционно управление. 
Забележка: На изображението е дадено управлението на касетъчен инверторен модел RCF-18LA, при промяна на модела се променя панела за управление и функциите в съответствие с новозададения модел климатизатор.

 • Включване/Изключване на климатика или група климатици;
 • Избор на температура;
 • Скорост на вентилатора;
 • Режим на работа - Отопление,охлаждане,изсушаване и т.н. (зависи от модела на климатика);
 • Икономичен/мощен режим (взависимост от модела климатизатор)

Дистанционното управление дава обратна информация, благодарение на това можете по всяко време да проверите през интернет дали е включен или не климатика, на каква температура е настроен, каква е скоростта на вентилатора и какъв режим е зададен.

Свързването на климатика с IP дистанционното управление е много лесно и бързо. Не е необходимо промяна на съществуващото окабеляване. Компактните размери на дистанционното управление позволяват да се скрие във вътрешното тяло на климатика или на друго удобно за вас място (например в окачен таван, вблизост до суич или рутер и т.н.)

 

Инверторни сплит-системи за високостенен монтаж (за помещения 10 - 100 м2)

Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си ( обикновенните сплит-системи работят в режим включване и изключване ). При което, точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 25% до 72% ( спрямо обикновенния климатик ). Обезпечава голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация. Това е възможно, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инвертора в този случай превключва в режим на работа на ниска мощност за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия.

 

Инверторните сплит-системи имат плавна микрорегулировка, а оттам и стабилна температура в стаята без резки колебания и без риск от простудяване. Енерго потреблението се намалява до 72% т.е. климатика в основното си време на работа работи в този икономичен режим. Инверторния климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури (до - 20 градуса Целзий), нещо недостижимо за обикновенните сплит-системи. Инверторното управление регулира мощността на климатикът чрез промяна честотата на въртене на компресора. Честотата на въртене на компресора се определя от необходимия отоплителен/охладителен капацитет.

 

Има четири вида инверторни сплит-системи: АС-Променливотокови (клас B и C) , DC-Правотокови (клас А) , pC-Дигитални правотокови (клас А) и pC Hibrid - Дигитални правотокови Хибридни (клас А). Основните разлики при видовете инвертори са в икономията на електроенергия - АС (до 35%), DC (до 56%), pC (до 60%) и pC Hibrid (до 72% спрямо обикновенния климатик) и видовете компресори - двойно роторни или скрол (спирални). Като цяло всички видове инвертори са високо технологични изделия. Като за пример може да посочим, че в Япония 98% от продажбите на домашни сплит-системи са инверторни. Ако имате желание някога да се сдобиете с климатик за домашна употреба Ви препоръчваме горещо следните марки: Daikin, Carrier, Toshiba, Mitsubishi , Fujitsu, National , Sanyo , Sharp , Hitachi. Предимства инверторните сплит-системи са снабдени с голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата. Идеалният вариант за домашна употреба.Недостатък на инвертора е по-високата цена ( сравнено с обикновенния сплит ).

 

Какво е климатична техника клас А?

Директива 92/75/ЕЕС на Европейския съюз от 01.01.2004година за енергийно окачествяване на климатичните инсталации,разпространявани в търговската мрежа. Отнася се за всички климатици с хладилна мощност до 12 kW. Директивата определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). Експертите на Европейския съюз например са устаноновили,че с повишаване на енергоефективността на климатиците само 5% ,се скъсява значително периода на изплащане на инвестицията за тях.При 10-13 години среден експлоатационен живот на японските климатици,възвращаемостта от спестена консумация на ел.енергия е между 2 и 3 години за високоефективните модели (клас А).Климатичните инсталации,енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток,съответно по-ниската себестойност на отоплението.

 

Какво означава COP?

Един от най-често срещаните параметри на климатиците е параметъра COP. Това съкращение идва от английския термин Coefficient Of Performance. На български език това се превежда като коефициент на трансформация и означава каква енергия ( при климатиците най-често електрическа) е използвана и каква е придобита. Този коефициент се отнася само, кoгато климатика работи в режим на отопление. В режим на охлаждане има друг коефициент и той е по-малък защото при отопление загубите на компресора ги получавате като топлина, докато при охлаждане тази топлина изобщо не ви е необходима. В съвременните климатици този коефициент би трябвало да е поне 3 и достига до малко повече от 5 за да се покрият регулаторни и законови мерки предприети от съответните правителства с цел да се намали консумацията на енергия и да се запази околната среда. Що се отнася до вас колкото коефициента на вашия климатик е по висок толкова цената на отоплението с климатик ще бъде по-ниска, т.е ще платите по-ниска сметка за ток. От горното не трябва да оставате с впечатление че климатика е перпетум-мобиле- изразходва 1 кВ и произвежда 3.5 кВ. Напротив всеки климатик следва строги и прости физични закони и единственото което прави е да премества топлина от едно място на друго. Ако се охлаждате то топлината се премества от стаята навън. Това е така защото в този режим температурата на топлообменника на външното тяло е около 50 ° C, т.е. даже когато навън е 40 ° C можем да топлим външния въздух. През зимата обратно- взема се топлина отвън и се вкарва вътре, вярно че е трудно да повярва човек, но при -10 ° C има достатъчно топлина за затопляне на апартамента- всъщност от гледна точка на физиката до -273 ° C все още има някаква топлина,колкото и малко да е тя. Когато трябва да се означи ефективността на климатика в режим на охлаждане се използва коефициента EER (Energy Efficiency Ratio). Стойностите на този коефициент доста често се смятат по два различни начина и това е предпоставка за евентуално объркване. При първия начин отдадената мощност в BTU се разделя на консумираната електрическа мощност във ватове. Така за климатик с мощност 12 000 BTU който консумира 1200 вата EER=10. Втория начин, който е по разпространен в Европа и България е подобен на начина за изчисляване на COP: отдадената мощност измерена във ватове се разделя на мощността консумирана от мрежата. На базата на тези два параметъра се оценява енергийната ефективност на климатиците и съответно те се класифицират по така познатите класове за енергийна ефективност. Класовете за енергийна ефектиност на климатиците в Европа са определени от Европейската комисия EUROVENT, и за Сплит и Мулти-сплит климатици до 12 kW са следните:

 

Клас на енергийна ефективност Отопление Охлаждане
A COP>3.60 EER>3.20
B 3.60 > COP > 3.40 3.20 > EER > 3.00
C 3.40 > COP > 3.20 3.00 > EER > 2.80
D 3.20 > COP > 3.00 2.80 > EER > 2.60
E 2.80 > COP > 2.60 2.60 > EER > 2.40
F 2.60 > COP > 2.40 2.40 > EER > 2.20
G COP < 2.40 EER < 2.20

 

История за появата на климатика

Началото на света- поне за днешните климатици След дипломирането си като инженер през 1901 г., Кериър започва работа във Buffalo Forge Company в отдел за проектиране на системи за сушене на дървен материал и кафе. Скоро след започването си Кериър успява да разработи много добър метод с който да се изчисляват отоплителни системи (отоплението е обратното на охлаждането и единствената разлика при използването на термопомпа е разположението на топлата и студената част). Тази негова разработка го изтрелва на поста "мениджър на отдел за екпериментални разработки". Новата позиция дава възможност на Кериър да се развива в областа на системите за климатицация и много бързо се появява на бял свят първото му изобретение: машина за контрол на температурата и влажността във затворени помещение.В днешния святтакава машина наричаме със събирателното име климатик, въпреки че по времето на Кериър едва ли някой се е замислял за това което ще се случи след това. Неговото решение е било въведено в експлоатация във фирма за печат където се е ползвало с огромен успех в работата си и може би това кара мениджърите на Buffalo Forge Company да основат дъщерна фирма Carrier Air Conditioning Company. Името на компанията навежда автора на мисълта, че най-вероятно Кериър е оглавявал въпреки липсата на информация по този въпрос.

 

Следват години на криза причинени от Първата Световна Война и резултата за Buffalo Forge Company се изразява в търсене на начини за намаляване на разходите,което от своя страна довежда решението от страна на мениджърите на компанията да закрият отдела за климатицация. Създалата се икономическа ситуация принуждава Уилис Кериър и няколко негови колеги да основат компанията Carrier Engineering Corporation. Тази компания съществува и до днес, даже е един от лидерите на пазара за климатици въпреки многото трансформации, които е преживяла през годините, включително придобиване от United Technologies Corporation. UTC в съответствие на процеса на глобализация. Така или иначе Уилис Кериър продължава да работи в областа на климатизацията и много скоро става най-големия работодател в Ню Йорк, като същевременно мести част от бизнеса си в Япония.

 

През 1921г. Кериър патентова машина, чийто компресор използва центробежна сила за компресиране на хладилния агент (подобно на водна помпа)- това е първата машина която има практическо приложение. До този момент са се използвали бутални компресори за компресиране на хладилните агенти (най-често силно отровния амоняк). Този нов дизайн дава силен тласък в развитието на климатиците и през 1924 г. започва използването им като средство за осигуряване на комфорт. Първите три климатика в света са монтирани в магазин в Детройт през 1924г., след което идва бум в използването на климатици не само в магазините но и в американските кина по това време. През 1928г. Кериър разработва и монтира първия климатик за домашна употреба, естествено само по-заможни хора са можели да си позволят този лукс. През 1932г. Кериър започва да използва за своите климатици нов хладилен агент- Фреон ©. До края на 30-те години на 20 век като хладилен агент в хладилниците и всички машини за охлаждане се е използвал силно отровния амоняк. Тъй-като през 1920 година има няколко смъртни случая вследствиена изтичане на амоняк от хладилници, започва усилено търсене на нов и по-безопасен хладилен агент за климатици и хладилници.

 

През 1928г. Томас Мидгли подпомогнат от Чарлс Франклин Кетеринг открива търсената формула и през 1930 година General Motors и DuPont създават компанията Kinetic Chemical Company. Тази компания е създадена с цел да произвежда фреон - думата фреон е запазена търговска марка на компанията DuPont (E.I. du Pont de Nemours & Company) Голямата депресия и Втората световна война силно забавят развитието на климатиците за домашна употреба, но веднага след войната започва усилено производство и все по-масовото им използване в домовоте и индустрията. След Втората Световна война индустрията в света започва бавно да се възтановява и така разработката на нови технологии, производстовото и използването на климатици следва общия темп на разтеж. През 1991 г. TOSHIBA разработва "инвертоната технология" и започва първа в света да произвежда инверторни климатици за домашна употреба. Въвеждането на тази технология открива ново поле за развитие и позволява производството на по-високо енергийно-ефективни машини.

 

В началото на 70-те години на миналия век учените забелязват прогресивно намаляване в концентрацията на озона в стратосферата над антарктика и започват мащабни иследвания на какво се дължи това. Озона е вид атомно състояние на кислорода, което силно отслабва слънчевото ултравиолетово лъчение, което в големи дози може сериозно да навреди на здравето на човека. Десетина години по- късно се установява, че концентрацията на озона е спадната до 40-50 % от първоначално измерените стойности през 70-те години на 20 век, а за главен виновник на създалата се ситуация са обвинени Хлорните и Бромните атоми , които катализират процеса на разпад на озона. При проведените проучвания се засилва предположението, че концентрацията на хлорните атоми в стратосферата е увеличена поради масовото използване на хлоро-флуорни-въглеродни съединения. Тези вещества намират приложение като фреони за климатици, хладилници и са били масово използвани в опаковките на дезодоранти. Химичните формули на фреоните са следните. CFCl3- (Фреон 11) CF2Cl2- (Фреон 12)- Масово използван в автомобилните климатици CHClF2- (Фреон 22)- Използван в домашните климатици За да се намали вредното въздействие върху околната среда от фреона използван в съвременните климатици през 1996 г. Carrier Corporation заедно с още две компании предприемат инциативата за замяна на фреон R22 с нов и безвреден - R410A. Този фреон е също известен като Puron™, което е запазена марка на Carrier Corporation въпреки че самата химическа формула е патент на друга компания (AlliedSignal- сега Honeywell е собственик на тази фирма). Производството на R12 и R22 вече е забранено в повечето развити, така в днешните климатици се използва предимно R410A или по рядко срещания R407. В България вноса на R22 е забранен от 1.1.2008 г. в съответсвие с Европейското законодателство. Вноса на вече произведени климатици все още е възможен, но за предпочитане е да избягвате покупка на такъв климатик.

 

Плазмени филтри и йонизация

Техническият прогрес повиши качеството на живот на хората, но заедно с това се увеличават и количеството на вредните вещества обкръжаващи човека в бита. Например домакинската прах, гъбичките и бактериите причиняват алергии и респираторни заболявания. Вредните газове и изпарения причиняват хронични умора и главоболие. Климатиците имат стандартни прахови филтър за грубо почистване от прах и други циркулиращи във въздуха по-едри замърсители. Те пазят топлообменниците на вътрешните климатични тела от замърсяване и помагат за почистване на въздуха в стаята. Филтрите трябва да се чистят периодично с топла вода, като преди поставянето си обратно е задължително, да се изсушават много грижливо. При замърсени филтри намалява ефективността на климатика и се покачва консумацията. Мръсните филтри могат да станат развъдник на микроорганизми и источник на неприятни миризми. Затова при по-скъпите марки и модели има изградена цялостна система от различни видове филтри за финно пречистване и обеззаразяване на въздуха.

Плазмане филтър, бързо премахващ малки частици прах и миризми

Плазма

Това е електрическа система, работеща с високо напрежение, унищожаваща попаднали във вътрешността на климатика бактерии, вируси, гъби, спори на растения и миризми и други замърсители. Представлява силно отрицателно зареден йонизиращ филтър, който променя заряда на кислорода във въздуха превръщайки го в Озон, и положително зареден електростатичен филтър. Комбинацията на тази елементи поляризира въздушните замърсители и след това ги неутрализира, като по този начин осигурява чист въздух. Повечето остатъчни замърсители във въздуха, които не са убити от йонизацията остават пленени от електростатичния филтър.

 

Плазменият филтър се смята за най-ефективния начин за филтриране на въздуха. Помага за предпазването от болести и алергии. Пречистването на въздуха в помещението от бактерии и вируси е затруднено поради малките им размети и способността им да се разпространяват бързо. Бактериите са с размери от по няколко микрометра, а вирусите са около сто пъти по-малки и е невъзможно да се улавят с нормалните прахови филтри. Друг съществен проблем е, че организмите хванати от неактивни филтри продължават да се разпространяват по повърхността им и се налага често почистване, или замяна. При плазмената обработка на въздуха, по-едрите частици: прах, пърхут, животински косми, полени, успели да преминат през праховия филтър се наелектризират и се улавят по-лесно от електростатичния филтър. Допълнително плазмата йонизира въздуха. Ан-йоните с подходяща концентрация създават усещането за свежест, а от друга страна се свързват с ароматните молекули и ги неутрализират. В помещение с наслоен цигарен дим, климатик с плазмена система разгражда 70% от съдържащите се във въздуха частици два пъти по-бързо отколкото с традиционен филтър.

 

Плазмения филтър е практически вечен, не се нуждае от специална поддръжка и грижи и е сравнително евтин. Подобни системи имат повечето маркови климатици на пазара, като Fujitsu General, Panasonic, Toshiba DAISEIKAI, LG и други. Използването на филтри използващи електрическо поле и електрическо разреждане е познато от години като решение на тези предизвикателства. Тези филтри са влезли в употреба първоначално в болници където високо ефективното филтриране и стерилизацията е 100-процентова необходимост. Чрез Плазменото филтриране се постига високо ефективно премахване на замърсителите във въздуха включващо - фина прах, полени и други алергенни частици, спори на плесени, димни замърсители, бактерии, цигарен дим, домашни миризми, миризми от домашни любимци и др. Често подобно филтриране, поради широкия си обхват на действие, се използва в офиси, клубове и на други публични места с цел намаляване на риска от болести. Чрез поляризиране, дължащо се на електрическото поле, силите на привличане между замърсителите и влакната на антибактериалните филтри, реализират високо ефективното улавяне на малки частици. Посредством тестове е установено, че ефективността на антибактериалния филтър от 93% може да достигне до 99.9% в комбинация с плазмен модул. Фабрично монтираните Плазмени филтри са пригодени за лесно почистване. След изваждането на филтъра от климатика, той може да се измие с топла вода, да се изсуши и постави обратно. При редовна поддръжка филтъра има живот от 6 до 8 години, без понижаване на ефективността му.

 

Какво е Озон?

Озона е Кислородна молекула с 3 кислородни атома. Озона е нестабилна молекула, която при контакт с елемент способен да са оксидира освобождава допълнителния си кислороден атом от молекулата и се свързва към замърсителя. Остатъка е стабилна, чиста молекула кислород. След оксидирането на повечето замърсители е възможно да остане остатъчен озон, по-голямата част от който се събира от електростатичния филтър с активен въглен.

 

Защо се използва озон?

Озона има голямо приложение в сферата на почистването и дезинфекцията. Най-често се използва за дезинфекция, в сферата на хранителната индустрия и при бутилирането на вода. Озона е предпочитан поради свойството му да оксидира замърсители и да формира вторични продукти.

 

Основни принципи в работата на климатик

За да бъде извършен ефективен ремонт, необходимо е да се направи точна диагностика, анализ на причините довели до аварията и да се определи технологията на ремонта. За тази цел специалистът трябва да знае (и да умее):

 • теорията на хладилната или климатичната техника
 • принципа на работа на съоражението
 •  да разчита електрическите схеми на инсталациите
 • предназначението на отделните елементи от инсталацията
 • конструктивните им особености и принципа им на работа
 • да заварява с оксижен и електрожен
 • други специализирани дейности